Spirulina zawsze mile widziana

Poskręcany wygląd jak również miniaturowa wręcz pokaźność – oto spirulina, tak łatwo rozpoznawana, za tow tym samym czasie posiadająca całe mnóstwo atrybutów odżywiających. Przezywana również zielonym mięsem, które coraz chętniej dołączamy do naszej codziennej diety, z uwagi na szczególne parametry.

Aztekowie już dawno, dawno temu szanowali właściwości, jakie wykazują spiruliny. Mamy do czynienia z mikroskopijnymi, zielono-niebieskimi algami, dla których standardowym obszarem bytowania są gorące zbiorniki słodkowodne Afryki i Meksyku. Ponadto forma spirali i objętość opiewająca na omal 500ɥm. Taki mikroskopijny „organizm”, a jednak zapewniający multum prozdrowotnych dochodów z jego regularnego spożycia.

Alternatywne określenie zielonego mięsa spirulina przypisuje sobie przy pomocy nieprzeciętnie gigantycznej pojemności białka, jakiego zawsze jest w tych właśnie algach aż trzy razy więcej niż w różnego rodzaju mięsach. Na dobitkę aż 18 aminokwasów, zaś z nich 8 znanych jako potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. W spirulinie znajduje się więcej idealnie absorbowalnego żelaza niż w produktach mięsnych, za to na rozgłos bez wątpienia zasługuje co więcej bytność potasu, magnezu i witamin, mikro- i makroelementów.

Słynna spirulina wielokrotnie przezywana bywa mlekiem Matki Ziemi, gdyż można odnaleźć w niej niespotykane wysycenie unikalnego kwasu GLA. Taka właśnie substancja partycypuje w procesie wytwarzania substratów współodpowiedzialnych przede wszystkim za naturalną regulację ciśnienia krwi, implikacja przeciwzapalne, a co więcej optymalizowanie kondycji skóry, paznokci i włosów.

Pigmenty – w kolorze zielonym chlorofil i mocnoniebieska fikocyjanina, goszczą w spirulinie ostatecznie wpływają na to, iż owa może wykazywać działanie przeciwutleniające. Wspomniana wcześniej fikocyjanina bywa co więcej odpowiedzialna za zwalnianie enzymu lipazy trzustkowej, normalizację poziomu triacygliceroli w organizmie do tego optymalizowanie poziomu glikemii poposiłkowej. Spirulina, według naukowców, polepsza wydolność systemu odporności. Goszczące w niej za to niezbędne do życia aminy i enzymy, a także biofotny, dokładają swoją cegiełkę do unormowania kondycji psychofizycznej.

Post Author: Majka