Odzież dresowa cieszy się dużą popularnością. Dla większości z nas dzianina dresowa- czyli dresówka nie kojarzy się tylko ze sportem, ale również z codziennym ubiorem. Materiał ten nosi się zarówno w luźnych stylizacjach, jak i eleganckich.
Czym charakteryzuje się dresówka?
Dzianina dresowa występuje w wielu kolorach i wzorach, a dostępność tej tkaniny jest bardzo duża. Najważniejsze jest to, że odzież wykonana z tego materiału jest bardzo wygodna i przepuszczająca powietrze. Nadaje się na odzież przeznaczoną zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Dzianina dresowa jest wykonana z włókien bawełnianych z domieszką włókien syntetycznych. Cechuje się elastycznością i dobrą cyrkulacją powietrza. Dzięki temu odzież z takiego materiału nadaje się w chłodniejsze i cieplejsze dni. Dresówka może być grubsza i cieńsza. Tkaninę tę dzieli się na dwa rodzaje: dzianinę dresową drapaną i niedrapaną, czyli pętelkową. Materiał ten może różnić się jeszcze pod względem rodzaju splotu, składu i gramatury. Dzianina pętelkowa zwykle ma w składzie elastan lub lycrę. Natomiast dzianina dresowa drapana często ma domieszkę poliestru, który zapewnia elastyczność i odporność na odkształcenia.
Dzianina dresowa drapana.
Dresówka drapana to tkanina gruba, mięsista oraz o wysokiej gramaturze. Z jednej strony ma miękki i miły w dotyku meszek. Nadaje się na ciepłe bluzy, spodnie, czapki, szaliki oraz jako podszewki. Skład tek tkaniny to głównie bawełna z domieszką poliestru lub elastanu. Może być również bez domieszek włókien sztucznych.
Dzianina dresowa pętelkowa.
Jest to materiał, który z jednej strony jest gładki, a z drugiej ma charakterystyczne pętelki. Dresówka pętelkowa jest miła w dotyku, wytrzymała i nadaje się do wielu rodzajów ubrań. Można z niej szyć bluzy, spódnice, spodnie, sukienki, tuniki, czapki, kominy, odzież dla niemowląt i dzieci. Może być w wersji rozciągliwej, czyli z elastanem oraz w wersji bez elastanu. Wtedy tkanina pętelkowa jest gruba i nie rozciąga się. Trzeba pamiętać, że grubość, elastyczność lub sztywność tkaniny zależy od jej składu i gramatury.